MILJÖINNOVATION och EU-bidrag

Eco Innovation AB Information och Konsulthjälp

Archive for oktober, 2009

Pris för trådlös styrning av belysning

Posted by evolveu on 29th oktober 2009

lumen radioLumenRadio är första företag att vinna Metro Tech Challenge nyinstiftade pris som Årets nykomling. De utvecklar och säljer teknik för trådlös styrning av belysning. Miljöinnovation, ja naturligtvis! Tänk bara på hur mycket belysning det finns där en styrning ger energibesparing och det samtidigt kan vara svårt att få ledningen att fungera. Bilden är från Lumen Radios hemsida. Vi har redan tagit upp Lumen Radio i vårt inlägg om Uppfinnaren & Konstruktören nr n4/2009: http://evolveu.bloggsida.se/bloggen/uk20094

Företaget anses av juryn vara ett strålande exempel på hur ett teknikbolag framgångsrikt kan etablera sig. Metro Tech Challenge anordnas för andra året i rad och bakom tävlingen står branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks (SiSP)och tidningen Metro Teknik. Klicka här för mer information! Read the rest of this entry »

Posted in Miljöinnovationer | No Comments »

Mer lönsamhet och renodling i Opcon

Posted by evolveu on 29th oktober 2009

Börsnoterade miljöteknikkonglomeratet Opcon ökar lönsamheten och renodlar. Kvartalrapporten visar på starkt ökat resultat. Man vågar sig också på en vinstprognos för 2009.  Det är mycket glädjande då företaget arbetar med flera miljöinnovationer som går ut på energieffektivisering. Den ökande lönsamheten stärker förhoppningarna om att flera av dessa innovationer kommer att göra sin marknadsmässiga miljönytta. Klicka här för mer om renodlingen!

Read the rest of this entry »

Posted in Börsnoterat, Miljöinnovationer | No Comments »

Dags for miljöfest

Posted by evolveu on 25th oktober 2009

Tävlingen Miljöinnovation har utsett årets finalister. Då var jag på semester utan svenskt tangentbord. Inlägget blev mycket enkelt för detta gladjeamne ville jag inte undanhålla någon. Jag skriver om det som enmeningsbeskrivningar av innovationerna. Vill du veta mer så finns länk till pressmeddelandet i slutet av inlägget. Klicka här för en lista med innovationerna! Read the rest of this entry »

Posted in Miljöinnovationer | 2 Comments »

Musselkyckling – det måste bara vara gott

Posted by evolveu on 22nd oktober 2009

Musselkyckling tycker jag låter gott. Jag Googlade för att hita ett recept. Men vad fann jag. Jo, Borås Tidnings artikel om musselkyckling och majslax. MusselsamlarenFörfattaren kommer ihåg när kyckligen smakade fisk för att de utfodrades med fiskmjöl?  Men skälet för intresset var nästan samma.

Snart byggs Sveriges första anläggning för framställning av musselmjöl. Det är ett steg närmre KRAVs vision att animaliskt protein ska komma från musselmjöl ­- ett ekologisk hållbart alternativ. En enda mussla kan under goda förhållanden filtrera upp till nio liter vatten per timme. Det innebär att när musslorna skördas återförs näringen från hav till land.  Tala om kretslopp!

Kunskapen om musslor är gammal. Vi illustrerar med Smithsonians bild från Flickr på en gammal indiansk musselsamlare. Klicka här för mer om musslor! Read the rest of this entry »

Posted in Miljöinnovationer | No Comments »

Peng för miljösmarta idéer

Posted by evolveu on 21st oktober 2009

:lol: Miljömedvetna kunder har hos Din El har tillsammans genererat 400 000 kr. Nu skall de återinvesteras i DinEl Miljöfond! DinEl har alltså inrättat en fond som gör det möjligt att bidra till utvecklingen inom miljöområdet. 20 % av de intäkter som de får via försäljning av Lokal VindEl och Lokal VattenEl går till fonden. Ökar försäljningen av dessa produkter ökar givetvis även fondens medel.

Miljofondbild_stor

DinEl öppnar portarna för entusiaster, kreatörer, innovatörer och inspiratörer – har du en miljösmart idé men saknar medel att genomföra den? Vare sig du är en privatperson, företag eller organisation så är du välkommen att ansöka om de pengar som i förlängningen kan bidra till ett bättre och energiklokare samhälle! Klcika här för mer information! Read the rest of this entry »

Posted in Miljöinnovationer, Svenska Stöd | 1 Comment »

WWF driver på konferens för EU:s Strategic Energy Technology Plan

Posted by evolveu on 20th oktober 2009

EU–kommissionen efterlyser ytterligare 50 miljarder euro för teknik med låga koldioxidutsläpp. Världsnaturfonden, WWF hejar på i en ny rapport. WWF tajmar i vanlig ordning perfekt. I morgon ordnar Sverige en konferens för att stimulera strategier och aktiviteter inom ramen för EU:s Strategic Energy Technology (SET) plan i Stockholm.Mötet invigs av Maud Olofsson och EU-Kommissionären för Energi och Transport Andris Piebalgs.

 

EU-kommissionen uppmanar till förenade ansträngningar för att senast 2020 utveckla den teknik som behövs för att bemöta klimatförändringarna och säkra EU:s energiförsörjning och konkurrenskraft. Kommissionen bedömer att 50 miljarder euro krävs i ytterligare investeringar för forskning om energiteknik under de kommande tio åren. Det är nästan en tredubbling av de årliga investeringarna i EU, från 3 till 8 miljarder euro. Det är ett steg framåt i genomförandet av den strategiska EU-planen för energiteknik, teknikpelaren i EU:s energi- och klimatpolitik. Klicka här för mer om Strategic Technology Plan och om WWF:s rapport! Read the rest of this entry »

Posted in Miljöinnovationer | No Comments »

Final i Tävlingen Miljöinnovation på Miljöinnovationssdagen 17/11

Posted by evolveu on 19th oktober 2009

MiljöinnovationBannerVinnarna i årets Tävling Miljöinnovation presenteras på Miljöinnovationsdagen 17/11. Det blir på Högskolan i Halmstad. :-) Som vanligt är det ett högklassigt event. Men nu satsar arrangörerna ännu mer för att glädja och stimulera besökare. Anders Wall är prisförrättare. Du som hörde hans sommarprogram blev säkert extra nyfiken på honom. ;-)

Programmet ser spännande späckat ut. Anders Wijkman talar om Behov av och möjligheter med Miljöinnovationer. Finalisterna presenteras i block. Programmet behandlar också några fokusområden och det blir parallella seminarier. Fokusområdena är Förnyelsebar energi – möjligheter och villkor, Miljöinnovationers marknadspotential samt Design och Miljöinnovationer.  

Du kan både vara med som utställare och som besökare. För besökare finns möjlighet att bara satsa en del av dagen. Hoppas vi syns där. Vidare information på http://www.miljoinnovation.se/ Där presenteras också finalisterna den 22/10.

Posted in Events, Miljöinnovationer | No Comments »

Glädje för vilodagen

Posted by evolveu on 18th oktober 2009

NIRNär jag summerar veckan på vilodagen är det spännande att se när vi passerar 50 000 sidladdningar på bloggen MILJÖINNOVATION. På väg dit ägnar vi vilodagen åt tre trevliga nyheter. Först ut är NIR. Det är en ny metod att mäta hur mycket gödselmedel som behövs. Den skulle kunna ersätta eller komplettera den väl beprövade, men kostsamma, markkarteringen. Bilden på innovatören Johanna Wetterlind är från SLU:s Pressmeddelande.

Den andra är att Opcon tar in mer kapital för expansion genom en riktad nyemission. Den tredje är att forskare i Linköping och Peking designat ett nytt material som höjer prestanda när solceller  tillverkas av plast i stället för kisel. Hittills har effektiviteten varit för låg. Solceller med plast blir betydligt billigare än de med kisel. Klicka här för mer om dessa innovationer för vår miljö. Read the rest of this entry »

Posted in Miljöinnovationer | No Comments »

Miljöglädje behövs på Världshungerdagen

Posted by evolveu on 16th oktober 2009

Så mycket positiv miljöinformation!  Jag har varit borta från bloggen några dagar.  Utbudet för att glädja Dig kära läsare är ju helt enkelt härligt. Tur är väl det när vi ”firar” Världshungerdagen idag 16/10. Roligast är att vi fått ett ”syskon” på nätet. Rolighetsteorin.se tror på att förändra beteende med hjälp av glädje. Kolla deras Tomglasspelet från Youtube. Länk till Deras sajt hittar Du i slutet av inlägget.


 

Inlägget innehåller också:

  1. Världshungerdagen
  2. Uppåt för miljövänliga sökmotorn Treehoo
  3. Stora Hållbarhetspriset fick Domsjö fabriker med VD Ola Hildingsson när industrins hållbarhetspris delades ut.
  4. Årets hållbara produkt blev ABBs Processmotor M4BP när Industrins hållbarhetspris delades ut.
  5. Hållbarhetspriset i kategorin Innovations- och Kreativitetspriset gick till en ny metod som sparar papper och medel vid bestrykning av papper.
  6. Renova har nominerats i två klasser på Återvinningsgalan 2009. Dels för världens första elhybridsopbil och dels för ”samlaren” – ett system för enklare återvinning av hushållens farliga avfall.
  7. Under våren 2009 genomförde Stormfågeln ett antal verifierande tester. Resultaten av fick stor uppmärksamhet vid en konferens för snabbåtar i Aten den 4 till 8 oktober.

Klicka här för mer om dessa nyheter och några länkar. Read the rest of this entry »

Posted in Börsnoterat, Miljöinnovationer | No Comments »

Klimatavtal på börsen blev bästa miljönyhet i september

Posted by evolveu on 11th oktober 2009

OpconPowerboxOpcons samarbetsavtal om Powerboxen med Alfa Laval blev bästa miljönyheten i september.  Det röstade besökarna till bloggen Miljöinnovation fram. Med 75 % av rösterna var det en riktig storseger. Avtalet var ännu ett steg på vägen mot spridning av företagets miljöinnovationer. Klimatavtalet på börsen kom före Köpenhamnsmötet. Det är ett typexempel på hur lönsamma åtgärder för klimatet kan få effekt.

Ett samarbete med Alfa Laval kan ge så mycket om avtalet är bra och Alfa Laval vill jobba med det. Alfa Laval har en stark global försäljning mot kunder som har intresse av Powerboxen. Dessutom har företaget riktiga muskler för teknisk utveckling. Längre ner hittar Du en länk till vårt inlägg om Alfa Lavals kapitalmarknadsdag 2008, rena festen för miljövänner. Jag delar besökarnas uppfattning att detta avtal kan bli en höjdare för klimatet.  

OpconPowerboxhusVi firar med en bild ovan på Powerboxen. En Powerbox kan återvinna spillvärme redan från 55 graders temperatur och göra el av den. Finns det bättre klimatarbete än att återvinna spillvärme? Det finns oerhörda mängder spillvärme i industrin. Att sätta priset på Powerboxen så att både kunden och leverantören tjänar bra pengar borde vara möjligt. Längre ner ser Du en bild i miljö. Bilderna är från Niklas Johansson, Vice President Investor Relations, Strategic Development and Public Affairs i Opcon AB.  Bilderna är ju också härliga illustrationer till Opcons inriktning på Business to Business. Jag karakteriserar företaget som ett fokuserat miljöteknikkonglomerat.

Opcon är ju bäst på börsen att informera om sitt miljöarbete. Därför har det blivit många inlägg. Men aktiekursen har stigit kraftigt i år. Jag gör därför ett försök att bedöma den för tredje gången.

Jag har följt aktien i 16 månader nu. Raden av avtal som betecknas goda nyheter är imponerande. Om avtalen är bra gynnas både Opcon och klimatet. Under dessa månader har aktien gått drygt 10 % bättre än Stockholmsbörsens index. Uppgången i år är stor, men föregicks av ett ras under andra halvan av 2008. Insiders har inte köpt i bolaget sedan januari i år. Omsättningen stiger som prognostiserat snabbt.  

I juni 2008 uttryckte jag betydande tveksamhet till ledningens tillväxtprognoser. Att som ett genomsnitt för utvecklingen av så många innovationer i detta skede nå sådana tillväxttal är svårt. Min tveksamhet till dåvarande tillväxtprognos är nu mycket mindre. Priset på aktien är nu ungefär samma som då.

Av börsbolagen kan Opcon jämföras med industriföretagen. En utgångspunkt kan vara analytikernas P/E –talsprognoser för nästa år. Då bör vi komma ihåg att Opcon ännu aldirg har nått sådana vinster som analytikerna tror att nästa år ska ge. Ser vi på de medelstora och mindre industriföretagen så har ca ¼ högre P/E och ¾-delar lägre P/E än Opcon. De största bolagen är nu dyrare och i jämförelse med dem är förhållandet tvärtom.

Med alla dessa miljöinnovationer som har förutsättningar att löna sig för kunden, är frågan om inte Opcon borde värderas lite mer än andra bolag. Så är det ju redan. Men är det tillräckligt? Egentligen skulle jag vilja räkna lite på det, med hänsyn till utvecklingen under denna period. Kanske resultatet skulle bli att aktien är billig? Fast jag skriver för att det är roligt och ingen betalar mig för räknandet, så det avstår jag från nu.

Länk till:

Den vinnande nyheten: http://evolveu.bloggsida.se/borsnoterat/opcon-alfalaval

Vårt första försök till analys 24/6 2008: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/opcon-vardering-av-miljoinnovation-pa-borsen 

Inlägg om bokslutskommunikén för 2008: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/opcon-bokslutskommunike

Alfa Lavals Kapitalmarknadsdag 2008  http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/alfa-laval-har-staven-mot-framtiden-med-miljoinnovationer

Posted in Miljöinnovationer | No Comments »

SWEBO Bioenergy lanserar ny mobil värmecentral

Posted by Bloggsida on 10th oktober 2009

SWEBOpannrumSWEBO Bioenergy ska på Fjärrvärmemässan 20-22 oktober på Elmia i Jönköping, presentera det nya konceptet SWEBO PHC, dvs. Prefabricated Heat Central. Det är mobila värmecentraler som tillverkas för pellets- och fliseldning i effektområden från 200 kW till 1,5 MW. Bild från pressmeddelande. Klicka här för mer information och länk till SWEBOs hemsida. Read the rest of this entry »

Posted in Miljöinnovationer | No Comments »

Vem vinner? Klimatavtal på börsen, Minifosforrening eller Antiradontapet

Posted by evolveu on 8th oktober 2009

Minireningsverk för fosfor eller tapet mot radon eller samarbetsavtal för återvinning av spillvärme. Vilken blir september månads bästa svenska miljönyhet. Webröstningen spurtar nu och avslutas på söndag.  Bilder är från företagens hemsidor. Påverka med Din röst! Klicka här för mer om omröstningen Read the rest of this entry »

Posted in Börsnoterat, Miljöinnovationer | No Comments »